tgcontact

theater op locatie

Blog

 

5 mei 2018 :: Kleren maken de man/vrouw

Vlak voor de meivakantie hadden we een bijzondere repetitieavond, bij toneelgroep Contact. Een iedere productie terugkerend hoogtepunt, kunnen we wel zeggen. En dan hebben we het over het passen van de kostuums. Steevast zorgt dat voor een wat opgewonden, uitgelaten, misschien zelfs wel jolig te noemen sfeer. Hier wordt het kind in de volwassene wakker gekust, hier gaat de verkleedkist open, geen speler ontkomt aan zijn innerlijke kleuter en paradeert met een brede glimlach rond in zijn nieuwe uitdossing. Het is een vrolijk kijken en bekeken worden, een opgetogen theatrale modeshow. Ook deze keer was het weer feest.
Een feest der herkenning ook trouwens, voor een deel. Er is tenslotte sprake van een handvol illustere sprookjesfiguren, in deze voorstelling, en daar heeft iedereen dan wel zo ongeveer een beeld bij, voor zichzelf. U misschien ook wel. Maar toch.. dan kent u Gertruud Keetman nog niet, onze tovenares met naald en draad. Onze textielkunstenares. Die heeft dan toch ook zo haar eigen eigenwijze kijk op vertrouwde figuren, geïnspireerd natuurlijk weer door het allerminst alledaagse script.

 

29 april 2018 :: Bos

Bos. Zo heet de nieuwe voorstelling van tgContact. Een grimmige geschiedenis in vier stappen. Een sprookje dat niemand bekend voorkomt.

affiche bos klein

En zo ziet het affiche eruit. Binnenkort zal het her en der opduiken, langs de weg en in de krant, op sociale media, prikborden en achter etalageruiten.

 

21 april 2018 :: Even terug van weggeweest

Dit jaar hebben we onderdak gevonden in de Willibrorduskerk in Haringhuizen, we schreven er al over. Opnieuw een prachtige locatie, die onze regisseur inspireerde tot een heel eigen verhaal. Onze regisseur, dat moet ook even verteld, is dit jaar Janna de Lathouder. Een naam die u allicht bekend zal voorkomen. Niet alleen omdat zij allerwegen aan de weg timmert en daarnaast een aantal schitterende kinderboeken heeft geschreven, maar ook omdat zij eerder al vier voorstellingen maakte met tgContact. Zus, Wroet, Crasshhh! en Jacoba, om ze maar even op een rijtje te hebben. Dit jaar is zij even terug van weggeweest, om nog eenmaal iets moois met ons te maken. Bos, heet het. In het kerkje van Haringhuizen dus.

 

17 april 2018 :: Bos in de kerk

De Willibrorduskerk te Haringhuizen. De eerste steen, zo valt op wikipedia te lezen, werd al in 1325 gelegd en sindsdien staat het kerkje dus op zijn terp enigszins boven het dorp uit te steken, van heinde en verre te zien. Al werd er in de loop van de geschiedenis wel het één en ander bijgebouwd en weer afgebroken, verbouwd, hersteld, ingekort en gerestaureerd, zoals ook dat voor historische kerkjes gebruikelijk is.
Onder het blauwgroen, groenblauw geschilderd houten tongewelf, tegen het fraai afgewerkt decor van de preekstoel uit 1654 en de even oude doophekken, de houten deuren en spitse vensters, op de zwarte vloer van eeuwenoude, afgesleten grafzerken zal de eerste weekeinden van juni ‘Bos’ worden gespeeld, de nieuwe voorstelling van tgContact. Een verhaal, speciaal voor deze plek geschreven door Janna de Lathouder. Een voorstelling, geschreven op het lijf van tgContact. Een kerkbezoekje waard.

 

11 april 2018 :: Dictie en articulatie

In het inmiddels vertrouwde repetitielokaal Onder De Kastanje wordt ijverig gestudeerd op tekst en choreografie, dictie en articulatie. Niet onbelangrijk, die laatste twee, gezien de locatie waar dit jaar voor gekozen is: het kerkje van Haringhuizen. Een schitterende, historische plek om te spelen uiteraard, maar ook, om het misschien wat oneerbiedig uit te drukken, een galmbak, zoals dat voor kerken gebruikelijk is. Een extra uitdaging dus voor de spelers van Contact.

 

5 april 2018 :: Op weg

Geen nieuws is goed nieuws, moest er lange tijd maar gedacht worden, over Contact. Nu het voorjaar langzaam ontwaakt, wordt het hier ook wel weer eens tijd voor nadere berichten. De repetities voor de nieuwe voorstelling zijn in volle gang, laat dat als eerste gezegd zijn. Dat mag ook wel natuurlijk, zo begin april. Het zal niet lang meer duren of we zijn het repetitielokaal ontgroeid, met dit verhaal. Dan gaan we verder op locatie. We zijn, kunnen we zeggen, op weg.

bos locatie

 

11 november 2017 :: Op zoek naar licht

Spelen op locatie, zoals Contact al jaren doet, is telkens weer een uitdaging. Voor de spelers, maar zeker ook voor de technische staf. Zonder de mannen en vrouwen van de techniek zouden onze voorstellingen niet gespeeld kunnen worden. G
elukkig is Contact gezegend met een zeer trouwe ploeg technici. Kundig, creatief, meedenkend, zelfredzaam, hardwerkend, doortastend.. en ook nog sympathiek en altijd goedgehumeurd.
Als aanvulling op dit geweldige team zijn wij nu op zoek naar een extra lichttechnicus. Iemand die het mooi lijkt onze bijzondere voorstellingen in het licht te zetten en actief deel uit te maken van onze vereniging.
Ervaring is geen vereiste en zeker niet zo belangrijk als enthousiasme en motivatie. En liefde voor het theater.
Je loopt om te beginnen een periode mee met onze vaste lichtman Jan Tielen, die je wegwijs zal maken en begeleiden. Op termijn bestaat de mogelijkheid cursussen te volgen in lichttechniek, om je verder te bekwamen. In de toekomst, is de bedoeling, kun je het stokje overnemen.
Mocht je interesse hebben, neem dan contact op met
Jan Tielen: 06 10 89 48 34

 

15 september 2017 :: Terugblik

Voor wie het leuk vindt om een blik in het verleden van Contact te werpen kan gemeld worden dat vandaag een nieuwe pagina aan deze site is toegevoegd met een terugblik op de voorstelling ‘Staal’. Met uiteraard een handgeknutseld fotofilmpje.

 

14 september 2017 :: Workshop

Vanavond was na een lange, lege zomer weer de eerste toneelavond van het seizoen. Als vanouds een workshop, om er weer even in te komen. Om de toneelspieren even los te maken. De fantasie weer op gang te helpen. Voor velen de eerste kennismaking met de nieuwe regisseur, die voor anderen al bekend was. Een gelegenheid bovendien voor nieuwe spelers om eens te zien of het wat voor ze zou zijn, zo’n toneelvereniging. De avond werd gevuld met een grote diversiteit aan namenspellen, improvisaties en oefeningen. Er was aandacht voor stil spel, uitbundig spel en looproutes. De eerste stappen op weg naar een nieuwe voorstelling.

 

12 september 2017 :: Terug in de gelederen

Na regen komt zonneschijn. Met dit positief cliché in gedachten starten wij deze week een nieuw theaterseizoen. Met een nieuwe regisseur. Hoewel, nieuw.. helemaal nieuw is ze nou ook weer niet.. graag stellen wij u voor aan een oude en goede bekende: Janna de Lathouder.

janna de lathouder

Janna studeerde aan de toneelacademie van Maastricht, afstudeerlichting 2006. Sindsdien werkt ze onder meer als theaterdocent bij de toneelgroep Amsterdam en regisseert ze verschillende gezelschappen in het jongeren- en volwassenentoneel. Zo deed ze bijvoorbeeld een aantal jaren de Theater Na De Dam voorstelling. In Noordholland was of is ze onder meer regisseur bij Spot70, Het Gezelschap, Jeugdtheaterschool Schagen en Artiance.
Niet alleen schrijft zij haar eigen voorstellingen, maar ook verhalen en columns. Bovendien is inmiddels een viertal prentenboeken verschenen, die zij samen met een illustrator maakte. Alles wat overblijft werd in 2014 bekroond met de voorleespluim en verscheen in vertaling ook in Duitsland, de VS, Zuid Korea en China.
Met enige trots kunnen wij zeggen dat Janna dus ook vier voorstellingen met Contact maakte. Wroet, Zus, Crashh! en Jacoba. De laatste ter gelegenheid van de feestelijkheden rond 600 jaar stadsrechten voor Winkel. Elders op de site is uiteraard meer informatie over deze voorstellingen te vinden.
Wat een nieuw seizoen met Janna ons gaat brengen, daarover valt nog weinig te vertellen. Maar dat het iets origineels en unieks zal worden, dat staat wel zo’n beetje vast.

 

15 mei 2017 :: Tegenslag

Theater is theater natuurlijk, een illusie. Een verhaal, losgezongen van de werkelijkheid. Maar het is soms net het echte leven ook. Het gaat niet altijd zoals de bedoeling was, hoe goed de bedoeling ook was. Het gaat niet altijd allemaal zoals je het zou willen. Bij toneelgroep Contact kunnen we daar van meepraten, dit seizoen. We hadden een prachtige locatie gevonden in zwembad De Wirg, waar de bereidwilligheid van bestuur en vrijwilligers vanaf het begin hartverwarmend is geweest. We hadden een schitterende tribune gebouwd, naar ontwerp en onder leiding van onze eigen alleskunner Chris Boot. We hadden een nieuwe regisseur, we hadden een aantal enthousiaste nieuwe spelers en we hadden een script. Een voorstelling in de steigers. Een voorstelling die er echter niet komt. Door allerlei tegenslag en onvoorziene omstandigheden, die wij u verder zullen besparen, hebben wij helaas moeten besluiten de geplande productie dit jaar af te blazen. Een ferme teleurstelling voor alle betrokkenen – spelers, technici, regisseur, locatiehouders en u als publiek – maar jammer genoeg in de buiten iemands schuld ontstane situatie het enig juiste besluit. Om dit bericht toch positief af te ronden, melden wij u dat Contact zeker niet bij de pakken neer zal blijven zitten en zich snel zal richten op een nieuwe productie, het volgend seizoen. En zeggen wij ondanks alles: tot ziens.
IMG_3883

 

15 maart 2017 :: Bericht vanaf de tribune

Het voorjaar hangt weer in de lucht, met de belofte van allerlei moois. Het zonnetje komt eens voorzichtig kijken, de bollen schieten pardoes uit de grond, bomen zwellen vast hun knoppen, de vogeltjes laten zich uitgebreid horen en toneelgroep Contact bereidt zich voor op een nieuwe voorstelling. Op locatie, net als ieder jaar.
Maar dit jaar hebben wij ook nog een speciale verrassing, voor ons publiek.
Ja, een schitterende voorstelling zeker, zult u denken, en dan heeft u natuurlijk gelijk. Het belooft iets zeer aparts te worden, op alweer een bijzondere locatie. Verrassend, als elk jaar, dus daarover later meer want dat is niet de verrassing.
Nee.. als u in mei onze voorstelling bezoekt, en wij hopen uiteraard dat u dat doet, zult u daarvan kunnen genieten vanaf een splinternieuwe, speciaal voor Contact gemaakte tribune die plaats biedt aan 72 stoelen. Ja, hooggeëerd publiek, dat leest u goed: stoelen. Daarmee biedt deze tribune veel meer zitcomfort, ruggensteun, armslag en beenruimte dan eerdere jaren het geval was. De mobiele en uitklapbare paardensporttribune die we eerder gebruikten is vele jaren een geweldige uitkomst geweest, maar – eerlijk is eerlijk – er werd ook wel eens op gemopperd. Van houten kont en pijnlijke rug. En dat hoeft nu niet meer. Dankzij het onvolprezen technische team van Contact, dat deze nieuwe tribune zelf en eigenhandig maakte. Volgende week doen wij verslag van hoe dat in zijn werk ging, maar op de foto ziet u alvast dat het geen half werk is geweest.

technisch team met nieuwe tribune

 

25 november 2016 :: Uit het repetitielokaal

Altijd spannend, zo’n eerste periode van een nieuw seizoen, met ook nog een nieuwe regisseur. Vier nieuwe spelers. Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan? Om daar achter te komen, en achter elkaar, hebben we ons in het dierenrijk gestort. Met volle overgave. Met huid en haar. En met vooralsnog hilarische gevolgen.

dierentuin

21 november 2016
:: De nieuwe locatie

Vandaag bezochten we, met een aantal spelers, de regisseur en de mannen van de techniek, natuurzwembad De Wirg. Dat wordt namelijk de locatie voor de komende voorstellingen, zo is besloten. Voor het eerst in lange tijd durven we het weer aan een locatie in de open lucht te kiezen.
Het was een miezerige, druilerige, grijze middag, vanmiddag. Het zwembad lag er verloren en niet op zijn voordeligst bij misschien. Maar goed.. het is niet voor niks half november. En zelfs nu was het duidelijk: wát een mooie plek!

de wirg

 

27 oktober 2016 :: Locatiebezoek #3

Afgelopen weekeinde bezocht een min of meer toevallige delegatie een voorstelling van collega’s uit Barsingerhorn. In Barsingerhorn. En de feestzaal zo eens met andere ogen opnemend kon zomaar ineens het idee postvatten dat dit eigenlijk ook wel een heel mooie locatie zou kunnen zijn. Met die mooie grote bar en dat toneel met die gezellige, rode gordijnen. Dat halfronde houten plafond.

IMG_2657

 

17 oktober 2016 :: Locatiebezoek #2

De zoektocht naar een spannende en uitdagende, inspirerende locatie verlegde zich dit weekend naar het kunstenaarsdorp Bergen. In Noord-Holland. Niet omdat daar gespeeld gaat worden hoor. Natuurlijk niet. Veel te ver weg. Maar omdat er vanwege de kunst-tiendaagse een tent stond opgesteld die het bekijken waard was. En wees eerlijk, met een tent als deze wordt ieder willekeurig weiland een locatie.

tent s

 

16 oktober 2016 :: De technische dienst

Een ander jaarlijks terugkerend ritueel, aan het begin van ieder seizoen, is de technische avond.
Onder leiding van Jan de Lichtman worden alle kratten met lampen, spots en snoeren, die na de laatste voorstelling van het seizoen ervoor met haastige spoed zijn ingepakt en opgeborgen, tevoorschijn gehaald en weer uitgepakt. Van ieder snoer, van elke lamp en alle stopcontacten wordt aarding en werking gecontroleerd en vastgesteld.
Waarna alles weer ordelijk in de juiste kratten wordt opgeslagen. Opdat we bij het opbouwen niet voor onaangename verrassingen komen te staan.
En omdat er altijd wel iemand lekkere hapjes komt brengen, is het niet moeilijk voldoende vrijwilligers te vinden, voor deze avond.

techn av coll

 

14 oktober 2016 :: Locatiebezoek

Het is het begin van een nieuw seizoen. Er is een enthousiaste start gemaakt met een aantal goedbezochte en uitdagende workshops. Nieuwe spelers dienden zich aan, anderen keerden terug van een jaartje pauze.
Ook de jacht op een geschikte, spannende en inspirerende locatie is geopend. We bezochten om te beginnen het natuurzwembad de Wirg in Winkel. Waar we buitengewoon hartelijk en welwillend werden ontvangen en rondgeleid, langs de voor de winter leeggepompte en half drooggevallen bassins, de historische kleedhokjes en de verlaten ligweides. Zeer veelbelovend allemaal. De fantasie sloeg vrijwel meteen op hol, zoals dat hoort. Zouden we het dit jaar weer eens aandurven, een buitenlocatie.. Dat wordt nu even de vraag.

collage

 

3 oktober 2016 :: Een goede start

Wat een energieke, levendige en goedbezochte workshop beleefden wij afgelopen donderdagavond. Wat een pit! Wat een vrolijk enthousiasme! En wat een talent! De nieuwe repetitieruimte puilde er zowat van uit. We kunnen gerust spreken van een goed begin van het nieuwe toneelseizoen. Waarvan akte.

 

27 september 2016 :: Workshops voor nieuwe spelers

Het is al eerder gezegd, toneelgroep Contact is op zoek naar nieuwe spelers. Lijkt het je leuk om mee te spelen, dan lijkt het ons leuk wanneer je onze workshops bezoekt. Speciaal om te kijken of het wat voor je is. Kennis te maken met het spelen en de spelers.
Ervaring en leeftijd spelen geen rol. Jong, oud, man, vrouw of anderszins.. iedereen is welkom. Inzet, plezier en enthousiasme zijn de toverwoorden.
De workshops zijn op donderdagavond, vanaf 20 uur, Onder de Kastanje, Paadje 22 in Nieuwe Niedorp. Gratis en vrijblijvend. De data: 29 september, 6, 13 en 20 oktober. Vragen stellen of aanmelden kan op 06 44 3456 44.

workshops bij contact 2

 

26 september 2016 :: Op de corsomarkt

Het is een jaarlijkse traditie. Het bloemencorso in Winkel zelf natuurlijk, maar ook de koffiekraam van toneelgroep Contact op de bijbehorende markt. In groten getale komt het publiek eropaf, op de vers gezette koffie en vooral de cakes uit eigen bakkerij. En het taartmes snijdt aan meerdere kanten, zogezegd, want een dag als deze is niet alleen uitstekend voor de teamgeest, we begroeten ook ons publiek maar weer eens, en we spekken er op bescheiden wijze de toneelkas mee.

corsokoffie 3

 

19 september 2016 :: Op zoek naar nieuwe spelers

Een nieuwe voorstelling staat op stapel. Altijd een spannende tijd.. wat gaat het worden?
Lijkt het je leuk om mee te spelen, dan word je bij deze van harte uitgenodigd voor de workshops die toneelgroep Contact organiseert, speciaal om nieuwe spelers te leren kennen.
Een goede en leuke manier om eens te kijken of het inderdaad wat voor je is. Kennis te maken met het spelen, en de spelers.
Ervaring is niet belangrijk en leeftijd speelt geen rol. Inzet, plezier en energie zijn de steekwoorden.
Per workshop worden verschillende eenvoudige spelopdrachten gegeven en er wordt gekeken naar ieders eigen interesse en kwaliteiten.
De workshops zijn op de donderdagavond, van 20:00 tot 22:30 uur. De eerste is op 29 september, de donderdagen erop volgen er nog drie. Deelname is gratis en vrijblijvend. Je bent welkom in het gebouw Onder de Kastanje, Paadje 22 in Nieuwe Niedorp.
Vragen of aanmelden kan via 06 44 3456 44

workshops bij contact

 

13 september 2016 :: Een nieuwe regisseur voor Contact

September 2016. Een nieuw toneelseizoen breekt aan. Binnenkort begint Contact met de repetities voor een nieuwe voorstelling. Zoals de laatste jaren bijna vanzelfsprekend is geworden, wordt dat in elk geval weer een locatievoorstelling. Verder valt er nog niet veel over te vertellen – we moeten nog beginnen tenslotte – behalve dan dat we dit seizoen starten met een nieuwe regisseur.
Kitty Relleke studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam en is theatermaker en theaterdocent. Daarbij heeft ze een achtergrond in de dans, zowel modern als klassiek.
Naast Contact regisseert zij bijvoorbeeld ook Spot’70, uit Warmenhuizen, en schrijft en regisseert ze voorstellingen en projecten voor haar eigen gezelschap, Scenario du Coeur.
“De mooiste verhalen ontstaan door ze samen te vertellen”, zegt Kitty. Vanuit die gedachte gaat ze ook met Contact aan het werk. Om met de spelers een nieuw, uniek verhaal te laten ontstaan. Vanuit samenwerking. En vanuit de liefde voor het verhaal.
Eerder werd Contact onder meer geregisseerd door Bram Huijten, Janna de Lathouder, Roy Drommel en Martijn ten Broeke.
Lees meer over Kitty Relleke op haar website.

kitty relleke

 

5 juli 2016 :: STAAL is klaar

Staal is klaar. Missie geslaagd. Dat kunnen we wel zeggen. Tijd voor nieuwe plannen en avonturen. Voor nu resten ons warme woorden van dank.
Aan u, in de eerste plaats, ons publiek. Aan onze gastheren en –vrouwen op de locatie Collection ’39 – ’45, die meer voor ons hebben gedaan en betekend dan wij voor mogelijk hadden gehouden. En aan Bram Huijten tenslotte, die ons dit jaar regisseerde en dit Staal met ons smeedde, en die op zijn beurt op weg gaat naar nieuwe avonturen.

slot foto niedorper

 

3 juli 2016 :: Slot

Slotbeeld van Staal. Hierna moet er worden opgeruimd. Min of meer netjes wordt het immers niet vanzelf.

foto kitty

 

1 juli 2016 :: Uitverkocht

Een beeld uit de voorstelling. Een uitverkochte voorstelling zelfs. Goed nieuws voor ons. Het goede nieuws voor u is dat er nog twee voorstellingen zijn..

fb omslag

 

29 juni 2016 :: Aftellen

We tellen de dagen af naar de laatste drie voorstellingen van Staal. Reeds vier succesvolle afleveringen liggen achter ons. Met veel en enthousiast publiek.

fb2

 

22 juni 2016 :: Over STAAL

Een lekker grote foto in de Schager Courant, met een korte, maar zeer krachtige recensie in het onderschrift.

Een prachtige recensie in krant!

 

16 juni 2016 :: Vooruitblik

We hadden een goed gesprek met de krant vandaag.

 

16 mei 2016 :: De flyer

Binnenkort ziet u ze overal rondgaan, op straten en pleinen, in winkelcentra en cultuurpaleizen, maar nu is het nog even een primeur. De flyer voor Staal.
In zeerveelvoud gedrukt door onze hofdrukker, Rowa Druk & Media in Nieuwe Niedorp. En Anneke Heemsbergen heeft er ook de hand in gehad trouwens.

Staal flyer A5 voorzijde


# Reacties uitgeschakeld voor Blog